HTML

...de a miénk.

Magyarország 2030

Linkblog

Címkék

Friss topikok

Szelényi Iván a Rajkban

2008.11.24

 

Az M2030 felvezető előadója Szelényi Iván lesz. Mindenkit várunk kedden 21 órától a Rajk László Szakkollégiumban (Horánszky u. 6.).

Szelényi Iván Széchenyi-díjas szociológus, 1938 április 17-én született Budapesten. 1956-ban kezdte meg tanulmányait a Közgazdaságtudományi Egyetem külkereskedelmi szakán. 1960-ban végzett, első munkahelye a Központi Statisztikai Hivatalban volt. 1963-ban került a Szociológiai Kutató Intézetbe, ahol 1967-ben tudományos titkár lett, 1970-től pedig a településszociológiai osztály vezetője.

Konrád Györggyel közösen több szociológiai szaktanulmányt publikáltak, majd 1974-ben megírták a nagy port kavart “Az értelmiség útja az osztályhatalomhoz” című történetfilozófiai esszét. A létező szocializmus elleni lázadás jelképévé vált könyvben azt fogalmazták meg, hogy az osztályellentétek nem tűntek el, s egy új uralkodó osztály van kialakulóban. A kéziratot a hatóságok lefoglalták s a hatalom válaszút elé állította a szerzőket. Vagy felhagynak tevékenységükkel, vagy kivándorolnak. Szelényi 1975 májusában hagyta el az országot.

Szelényi, jelenleg a Yale Egyetemen tanít szociológiát. Kutatási tevékenysége rendkívül széles skálán mozog: Társadalmi konfliktusok, elitkérdés, kapitalizmus, városszociológia.

Szelényi Iván november 25-én 21 órától tart előadást a Rajk László Szakkollégiumban (Horánszky u. 6.), "Romák Közép- és Dél-Európában - Összehasonlító és történeti perspektívák" címmel. Az előadásra és az azt követő beszélgetésre minden érdeklődőt szívesen várunk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rövid összefoglaló az előadásról:

Szelényi Iván előadásában azt az elemzését ismertette, amely egyrészt egy 1989 és 2000 közötti csenyétei terepmunkán és demográfiatörténeti kutatáson, másrészt egy Romániát, Bulgáriát és Magyarországot érintő összehasonlító 2000-es kérdőíves felmérésen alapul.

A fő állítás a cigányság országonként eltérő társadalmi szituációját helyezte elméleti keretbe: míg Bulgáriában a romák területileg szegregáltan élnek, alsó kaszt jellegű társadalmi csoportot alkotva, addig Magyarországon a rendszerváltás után az alsó osztályhelyzetből kitörő és asszimilálódó kisebbség mellett a cigányság többségét az underclassba zuhanás jellemzi. Ennek a helyzetnek elsősorban történeti okai vannak, az egymás követő rezsimek cigánypolitikáinak hatásai álltak össze a jelenlegi helyzetté.

A kutatásról részletesebben itt olvashatsz.

 

2 komment

Címkék: program rajk cigányság

A bejegyzés trackback címe:

https://deamienk.blog.hu/api/trackback/id/tr10786891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.11.25. 18:53:26

Sajnos nem tudok elmenni, ugye lesz valamilyen összefoglaló?

...deamiénk! · http://deamienk.blog.hu 2008.11.25. 19:12:57

Mindenképpen lesz. Úgyhogy nézz vissza holnap valamikor!
süti beállítások módosítása