HTML

...de a miénk.

Magyarország 2030

Linkblog

Címkék

Friss topikok

Áttörtük a falat! :)

2008.11.25

A faláttörésről és rólunk még több:

 

 

VIDEÓ - 168 óra

Hírszerző cikk

Világgazdaság cikke

Még egy videó

Sikeres volt a Rajk László Szakkollégiumban megtartott felvezető előadás, ahol a vendég Szelényi Iván volt. A rendezvény teltházas volt, úgyhogy elégedettek vagyunk. :) Hamarosan újra találkozunk!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ez volt a "De a mienk! - Magyarország 2030" vitasorozat megnyitó eseménye, ahol felépítettük Magyarország problémafalát. A falra ráírtunk valós problémákat, majd átfestettük és elfedtük ezeket álproblémákkal. Végül áttörtük ezt a falat, ez a pillanat látható az első fotón. Olvasd el nyilatkozatunkat, hogy megtudd, kik vagyunk!

5 komment

Címkék: problémafal

A bejegyzés trackback címe:

https://deamienk.blog.hu/api/trackback/id/tr4788218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baloghartur · Balogh Artúr 2008.11.26. 14:42:54

Sziasztok!
Csak így tovább.
Írtam egy bejegyzést a tegnap estéről ide bekopizom.

Faltörő egyetemisták a cigányokról

Elmentem a szakkollégisták által rendezett :
De a miénk Magyarország 2030- című előadás sorozat első estéjére.
Természetesen a cigányokról volt szó.
Most a magán véleményemet olvashatjátok az estéről.

Fontosnak tartom az új kezdeményezéseket, főleg az olyanokat, amelyeket fiatalok a pártok holdudvarán kívül indítanak el.
Ott volt a magyar jövő értelmiségének a színe java Bibó, a Rajk a Széchenyi a Janus, a Kautz, a Társadalomelméleti, a Heller, és az Óriás Nándor szakkollégiumok tagjai.
A romaszakkollégiumból egyedül voltam, sajnos, de cigányt sem láttam nagyon.

Az előadást Szelényi Iván szociológus tartotta.
Aki egy remek ember, de a tudomány keretei annyira szűkek, hogy nem tudhatja a cigány kérdést, átfogóan feltárni.
Számomra pont azok voltak az értékelhetőek ami a jelen lévő többség számára talán nem.
Mint:
1 – évet töltött el a vizsgált falu történetével . Az 1850- es évektől vizsgálta a családok változását, szokásait.
Erre lehet alapozni.
Vagy:
Megkérdezték tőle , hogy mi lenne a cigányokkal kapcsolatban a megoldás, erre ő azt válaszolta, hogy meg kellene őket kérdezni arról, hogy mit akarnak.

Rengeteg hibás megközelítés volt ami mint már mondtam a tudomány torzulásának tudható be és a társadalom belső félelmeinek.
Egy - két példát azért említek:

Mind a kutató mind a jelen lévők számára úgy láttam, hogy az a fontos, hogy a vizsgált falu , hogy cigányosodott el, hogy szorultak ki onnan a nem cigányok.

Mintha az 1800- as években a Herderi Jóslattól félő tudósok között lettem volna.

Csak most itt a cigányoktól , és nem a szlávoktól kell megvédeni a hazát. Hiszen akkor a szlávok nem számítottak magyarnak ma a cigányok nem számítanak tág értelmezési körben magyarnak.

Sajnos arra akkor sem, és most sem jönnek rá, hogy a szűkítést csak egyszer kell elkezdeni utána nincs megállás a Nemzet definíciójának az univerzumában.

Hibás megközelítés továbbá az is , hogy a cigányokat egységként kezelik ez olyan mintha a szerbeket és a horvátokat kezelnénk együtt.

Nagyon átjött az, hogy a cigányokkal kapcsolatban a kuruc.info szintű kérdések jöttek elő amelyeknek a tiszta megismeréséhez nyitottabb lélekre és nagyobb önismeretre van szükség a kérdező részéről is.

Hiányoltam a valódi őszinteséget, ami még kényelmetlenebb válaszokat és kérdéseket rejt magába mint az imént említett szélsőséges portál.

Ami még nem tetszett az a alázatosság amivel a tudomány és a téma irányába nyúlnak.

Büszkeség nincs bennetek ?

Büszkeség nem jelent egyet a fajgyűlölettel, pont ellenkezőleg.
A büszke ember önmagára is büszke ezért a másikat elfogadja, hiszen feltételezi azt hogy a másik is büszke önmagára , értékeire, ezért nem a másik hibáját veszi észre mivel ő sem akarja azt , hogy őt is a hibáiról azonosítsák.

Mivel én sokadik generációs cigány értelmiségi családból származom , ezért figyeltem azt is hogy, hogy oszlik meg a társaság, de ezt meghagyom magamnak.

Fiatalok vagyunk! Nem?
Ez az út ugyan oda vezet ahol most vagyunk , csak más lesz az útvonal.

Az a kérdés , hogy képesek vagyunk e túllépni a 100 – 150 éves dogmákon, szabaddá tudjuk e tenni a tudatunkat, hogy valami újat alkossunk.
Mert minél többször foltozzuk meg a hajónkat , annál biztosabb az, hogy nem éljük túl rajta a következő vihart.


Aki személyesen ismer az tudja , hogy minden tekintetben az új generáció gondolkodását képviselem a globális világban éppen úgy mint a cigányoknál.

Újra gomboljuk a XX. Század kabátját, vagy levesszük, és egy emberhez méltó öltönyt tervezünk.

Cigányság problémáit nem lehet úgy megoldani, hogy közben a dogmákat nem döntjük le, hiszen ezek a dogmák azok amelyek nem engedik azt, hogy más legyen a végeredmény.

Ezt mondja a Cigány.

LocseiLaszlo 2008.11.28. 21:18:18

Sok sikert, szurkolok nektek.

Három jó tanács:

Értsétek meg a mai világot, mielőtt szidnátok.
Keressétek, hol lehet javítani rajta - aki újra, szebbre vágyva rombol, az magánháborút indítva fokozza a káoszt.
A blöff világából a teljesítmény a kiút, nem a bájos mosoly.

Sister Sledge 2008.11.29. 15:21:15

"Hiányoltam a valódi őszinteséget, ami még kényelmetlenebb válaszokat és kérdéseket rejt magába mint az imént említett szélsőséges portál."

Tudnál mondani példákat? Miért nem segíted ezeket a fiatalokat konkrét változtatási javaslatokkal?

abrahamzsolti 2008.11.30. 18:25:04

Kedves Balogh Artúr!

Előző hozzászólásodban említett Herderi jóslathoz:

A falu „elcigányosodásának” a folyamatát , Szelényi teljesen objektíven mutatta be. Kiemelte a legfontosabb politikai, gazdasági és társadalmi tényezőket, amelyek az ehhez hasonló folyamatokat generálják, támogatják. Példaként említette a 8. kerülethez hasonló város reorganizációs projekteket, melyek egyik következménye a szegényebb társadalmi rétegek kifelé szorulása. Véleményem szerint alapvetően ez az a kulcstényező, mely befolyásolja a mélyszegénység problémáját. Alapvetően probléma szerintem nem a falu etnikai arányainak eltolódásában keresendő, hanem az infrastruktúra hiányában. Az infrastruktúra alatt olyan társadalmi és gazdasági tényezőket értek, melyek segítik a térség lakóinak mind anyagi, mind intellektuális fejődését. Csenyéte esetében is hasonló a helyzet. A település a szlovák-magyar határnál található meg. A legközelebbi nagy városok Miskolc és Szikszó.

Érdekességként a falu honlapja: www.csenyete.hu/telepules/csenyete_bemutatkozik/
süti beállítások módosítása